Mi az SSL?

Angolul, az SSL rövidítés jelentése Secured Sockets Layer. Röviden, az SSL egy olyan tanusívány, ami arra szólgál, hogy az információt tároló kiszolgáló-server és a honlapot látogató felhasználó böngészóje közötti kapcsolatot titkosítsa így illetéktelenek nem tudnak ebbe belelátn. Meglétét egy weblapra kívülről ránézve úgy látod, hogy Amennyiben egy weboldal SSL tanúsítvánnyal rendelkezik a linkje https-sel kezdődik sima http helyett, valamint egy kis zöld lakat és a “Biztonságos” szó is látszik a böngésző címsorában.

Ez a titkosított kapcsolat lehetőséget ad a személyes adatokhoz való biztonságos hozzáféréshez anélkül, hogy ez harmadik személy tudomására jusson. Az SSL technológiát honlapok milliói alkalmazzák, ezzel biztosítva vásárlóik pénzügyi tranzakcióinak védelmét. Fontos tulajdonsága a tanúsítványnak, hogy – mivel a tanúsítvány magánkulcsa csak a szerveren, egy példányban található meg -, a felhasználó számára egyértelműen azonosítja az adott szervert, így a felhasználó biztos lehet abban, hogy nem térítették el az adatforgalmát más szerver felé.

De mi van akkor ha az én oldalamon nincs semmilyen pénzügyi szolgáltatás, nem kérem el a látogatók adatait? Szükségem van ebben az esetben az SSL tanúsítványra? Nos, a válasz igen. Na nem kell mindjárt rohannod de ha hosszútávon gondolkozol mindenképpen szükséged van rá. Ugyan is a  Google kijelentette 2016-ban, hogy fokozatosan bevezetik, hogy a https-es oldalakat előnyben részesítik a keresőben! Ez pedig azt jelenti üzleti szempontból, hogy az oldalad ha nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal SEO szempontjából hátrányba kerül a keresőkben. Mondjuk oldald csak a kereső 3-4 oldalán jelenik meg. Odáig pedig csak kevesen lapoznak el. Azért ne ijedj meg! Ez nem megyik napról a másikra fog bekövetkezni! De, tudnod kell róla és jobb ha előbb teszed meg a szükséges lépéseket mint később.

Hasznosnak találta ezt a választ? 0 A felhasználók hasznosnak találták ezt (0 Szavazat)